• Bel ons +316 526 162 43 or
  • Email info@circleofmusic.nl

Blog

Schrijven is een eenzaam bestaan

Ik ben inmiddels al weer een aantal weken bezig onze nieuwe show te schrijven. "Het had zo mooi kunnen wezen" gaat ie heten, maar dat weten jullie al. Ik had het er twee weken geleden al over. En het is mooi werk hoor, dat schrijven. Je bent scheppend bezig. Vanuit het niets worden in mijn hoofd personages gevormd mhoe het er mee gaatet geheel eigen verhalen. Ik kan hier mijn creativiteit volledig in kwijt. Echt waar. Echt.  ......  Maar het is wel ontzettend eenzaam.

Nooit vraagt iemand, hoe het gaat met het schrijven. Of ik al wat kan verklappen over de nieuwe show. Ik verheug me zo op die vraag. En dan antwoord ik natuurlijk : "Dat kan ik nog niet zeggen , maar het wordt gaaf joh." En dan glinsteren mijn ogen, van plezier, volmaakt gelukkig. Maar ja, ..... niemand vraagt er naar. Iedereen is bezig met zijn eigen dingen. Of de show die ik vorig jaar heb geschreven en die in november gespeeld gaat worden. En ik begrijp dat best hoor, waarom zouden jullie het willen weten. Jullie hebben al genoeg aan jullie hoofd.

Mijn personages praten al tegen me vanuit mijn laptop. Meestal behoorlijk kritisch. Zij zijn namelijk wel geïnteresseerd hoe ze straks op de planken komen. Ik denk dat ik zo'n 90 % van wat ik schrijf weggooi, omdat er een karakter zegt "Deleten Wilco, zo zou ik het toch nooit zeggen?" En dan hebben ze natuurlijk volledig gelijk. Want wie ben ik nu helemaal. Zij kennen zichzelf toch het best? Mijn personages bepalen ook hoe een verhaal eindigt, dat is zo raar. Alsof ik helemaal niets te zeggen heb over wat er geschreven wordt. Eigenlijk zou in het programmaboek moeten staan, teksten: De karakters. Dan ben je toch wel diep gezakt toch? Praten met je karakters. Hoe nerdy kun je zijn. Dus ik schrijf om tot de 400 clausen te komen die een show gemiddeld heeft er zo'n 4000 op. En dan 16 tot 19liedteksten, die op ritme en rijmschema volledig passen op de oorspronkelijke teksten. En dan spreekt Theo terug, dat het toch nog niet klopt, en dan heeft hij natuurlijk altijd gelijk,want wie ben ik om hem tegen te spreken. Hij heeft verstand van muziek. Ik ben de schrijver maar, dan moet het opnieuw. Dan is zo'n blog schrijven eigenlijk heel makkelijk. One take en het staat er op. Ik ben het altijd eens met mezelf.

En dan komt die dag der dage, Eind november waarschijnlijk. Dan ben ik naadloos overgegaan van slapeloze nachten voor het optreden, naar slapeloze nachten voor de presentatie. Wat als ze er straks niets aan vinden. Maar dan, bij het lezen komt er een lach, waar ik het ook bedoeld had. En mensen gaan meezingen met de ingezongen versie van Theo. En dan groei ik. Dan weet ik weer waarom ik zo graag voor ze schrijf. Maar voor het zover is !!!!!!!!

Dus als jullie straks dit hebben uitgelezen. Bovenin is er een reactieknop, waar je wat op kunt schrijven. En geen duimpje hè? Geen seconde antwoord voor al dat werk. Gewoon een berichtje, zo'n 140 tekens zullen we maar zeggen. En.... en als je me dan straks weer tegen komt.Vraag me dan hoe het gaat met het schrijven. Of ik al wat kan verklappen over de nieuwe show. En dan antwoord ik natuurlijk: "Dat kan ik nog niet zeggen , maar het wordt gaaf joh." En dan glinsteren mijn ogen, van plezier, volmaakt gelukkig.

Wilco Herrema

Eenzaam tekstschrijver, regisseur, maar bovenal lid van Circle of Music.